Ακμή

Η  ακμή είναι μια ασθένεια του  δέρματος που εμφανίζεται κυρίως στην εφηβική ηλικία ενώ πολλές φορές συνεχίζει να υπάρχει και στην ενηλικίωση. Η ακμή επηρεάζει ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού σε κάποιο σημείο της ζωής τους, δεν υπάρχει τρόπος ωστόσο να υπολογίσουμε πόσος χρόνος θα πάρει για να εξαφανιστεί πλήρως. Οφείλεται κυρίως στην αντίδραση του οργανισμού σε μεγάλες ποσότητες ορμονών (τεστοστερόνη) ανδρογόνων, σε βακτήρια αλλά και σε κοινές αλλεργίες από διάφορα τρόφιμα.

Συμπτώματα

Η πλέον συνηθισμένη μορφή ακμής είναι η Acne Vulgaris που σημαίνει «κοινή ακμή» και οι περισσότεροι άνθρωποι υποφέρουν από αυτό το είδος ακμής. Το πρόσωπο και το πάνω μέρος του λαιμού επηρεάζονται συχνότερα, άλλα η πλάτη, ο θώρακας και οι ώμοι επηρεάζονται επίσης.
Παρά τα μόνιμα σημάδια η ακμή επηρεάζει περισσότερο την ψυχολογία και αποφέρει χαμηλό αυτοσεβασμό και σύμφωνα με μια έρευνα προκαλεί κατάθλιψη. Η ακμή τείνει να εμφανίζεται στην εφηβική ηλικία, όταν οι άνθρωποι είναι ήδη αρκετά ανασφαλείς. Συνεπώς γρήγορη και έντονη θεραπεία συνιστάται για να μειώσει τις αρνητικές επιδράσεις στο άτομο.

Θεραπεία

  1. Τοπική Θεραπεία Ακμής
    Χορηγείται για την αντιμετώπιση περιστατικών ήπιας-κοινής εφηβικής Ακμής, Ακμής της εγκυμοσύνης και ως επικουρική της συστηματικής θεραπείας. Τα σκευάσματα τοπικής θεραπείας είναι κατά το πλείστον αντιμικροβιακά ή κερατινολυτικά με συνηθέστερα χρησιμοποιούμενα το Βενζοϋλοϋπεροξείδιο, το Ρετινοϊκό Οξύ, η Ρεσορκίνη σε συνδυασμό με Σαλικυλικό Οξύ και Θείο και το Αζελαϊκό Οξύ. Ακόμη, σε ορισμένες περιπτώσεις η θεραπεία μπορεί να εφαρμοστεί με τη τοπική χρήση επαρκούς δόσης Υπεριωδών ακτινών Β.
  2. Συστηματική Θεραπεία Ακμής
    Σε περιπτώσεις που η Ακμή δε υποχωρεί με την Τοπική Θεραπεία, η αντιμετώπισή της μπορεί αν γίνει με Συστηματική χορήγηση αντιβιοτικών, με Ορμονική Θεραπεία και με Συστηματική χρήση Ρετινοειδών.Τα αντιβιοτικά αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο της εξάλειψης των συμπτωμάτων Ακμής. Πρέπει να λαμβάνονται για διάστημα τουλάχιστον 3 μηνών και θέτουν υπό έλεγχο τα «σπυράκια» Ακμής έως ότου αυτά αρχίσουν να υποχωρούν. Η Ορμονική Θεραπεία περιλαμβάνει πρωτίστως τη θεραπεία με Οιστρογόνα ή με συνδυασμό Οιστρογόνων με Αντιανδρογόνα. Η μέθοδος αυτή είναι ιδανική για ενήλικες γυναίκες που κάνουν ήδη χρήση αντισυλληπτικών χαπιών. Τα αποτελέσματα της θεραπείας με ρετινοειδή δεν είναι άμεσα, ενώ όλοι οι ασθενείς αναπτύσσουν ξηρότητα του δέρματος. Μπορεί να παρατηρηθούν ρινορραγίες σε ασθενείς με σχετική επιρρέπεια και πρόσκαιρη υπερλιπιδαιμία, οπότε και συστήνεται η εξέταση του ήπατος πριν τη έναρξη της θεραπείας. Ένας πλήρης κύκλος θεραπείας με ρετινοειδή είναι συνήθως επαρκής. Τέλος, κατά τη διάρκεια της θεραπευτικής αγωγής με ρετινοειδή καθώς και 3 μήνες μετά την ολοκλήρωση της πρέπει να εξασφαλίζεται η αντισύλληψη για αποφυγή τερατογένεσης.

Άλλες ειδικές μέθοδοι θεραπείας είναι:

  • Η Ενέσιμη Θεραπεία Ακμής απευθείας μέσα στις βλάβες
  • Η Θεραπεία Κυστικής Ακμής με χειρουργική εκτομή κύστεων
  • Με Αυτόλογη Μεσοθεραπεία PRP
  • Με Χημικό Peeling
  • Με Δερμοαπόξεση Προσώπου

Η Θεραπεία Ακμής αντιμετωπίζει αποτελεσματικά σπυράκια και ουλές ακμής  σε πρόσωπο, στήθος, πλάτη, γλουτούς. Συνεπώς, τα αποτελέσματα και ο χρόνος επίτευξής τους εξαρτάται από τη περιοχή εμφάνισης της Ακμής, την επιμονή της και τη μέθοδο θεραπείας που ακολουθεί ο ασθενής.

A. Η θεραπεία της Ακμής είναι μια εξατομικευμένη θεραπεία, προσαρμοσμένη στις ανάγκες και στον ειδικό τύπο δέρματος του κάθε ασθενούς. Ο δερματολόγος μετά από κλινική εξέταση και λαμβάνοντας υπ’ όψιν το ιστορικό σας, θα σας συστήσει τη καλύτερη θεραπεία για εσάς.

A. Τα καλλυντικά προϊόντα που χρησιμοποιείτε πρέπει να μην είναι φαγεσωρογόνα, δηλαδή να μην προάγουν την ανάπτυξη μαύρων και άσπρων στιγμάτων. Η χρήση ακατάλληλων καλλυντικών που περιέχουν συστατικά όπως φυτικά έλαια αλλά και ο μη σχολαστικός καθαρισμός του προσώπου στο τέλος της ημέρας μπορεί να οδηγήσουν σε απόφραξη των πόρων και εμφάνιση ακμής. Σε κάθε περίπτωση ο δερματολόγος είναι ο πλέον ειδικός που μπορεί να σας καθοδηγήσει στην αγορά των κατάλληλων καλλυντικών προϊόντων. Επίσης το μακιγιάζ επιτρέπεται, αλλά με προσοχή με εξειδικευμένα προϊόντα που παρέχουν αισθητική κάλυψη.

A. Η διατροφή δεν προκαλεί ακμή. Ωστόσο, ορισμένοι ασθενείς που πάσχουν από ακμή αναφέρουν ότι η ακμή τους επιδεινώνεται από τη λήψη ορισμένων τροφών (σοκολάτα, λήψη λιπαρών τροφών). Όλες αυτές οι τροφές μπορεί να επηρεάζουν έμμεσα προκαλώντας αυξημένη λιπαρότητα.

A. Η πολύωρη έκθεση στον ήλιο προκαλεί εφίδρωση με αποτέλεσμα να φράζουν οι πόροι και να επιδεινώνεται η ακμή.