Δερματολογία
Ροδόχρους Νόσος
Πρόκειται για μια φλεγμονώδη δερματοπάθεια που χαρακτηρίζεται από ερυθρότητα και αυξημένη διαπερατότητα των τριχοειδών αγγείων στο πρόσωπο (μάγουλα, μύτη, μέτωπο, πηγούνι). Είναι πιο συχνή στις γυναίκες άνω των 30 ετών, με λεπτό και ανοιχτόχρωμο δέρμα, και μπορεί να εμφανιστεί και στην εγκυμοσύνη ή στην εμμηνόπαυση. Παλαιότερα χαρακτηριζόταν και σαν ροδόχρους ακμή. Η κληρονομικότητα, οι διαταραχές των ορμονών, η χρόνια έκθεση στον ήλιο και συγκεκριμένα προβλήματα του γαστρεντερικού (ελικοβακτήριο πυλωρού H. pylori), φαίνονται ότι είναι αιτιολογικοί παράγοντες που συνδέονται με τη νόσο. Ερεθίσματα που προκαλούν τη διαταραχή των αγγείων και την ερυθρότητα είναι :
- Το αυξημένο άγχος
- Η υψηλή θερμοκρασία περιβάλλοντος
- Η κατανάλωση αλκοόλ, καφεΐνης και καυτερών τροφίμων
- Η χρήση καλλυντικών με αλκοόλη ή αμαμηλίδα
- Η χρήση ελαίων μέντας και ευκαλύπτου
- Ο χρόνιος βήχας
Συμπτώματα
- Ερύθρωση.
- Υπερβολική αγγείωση στο πρόσωπο (τηλεαγγειεκτασίες).
- Εμφάνιση φλεγμονωδών βλατιδο-φλυκταινών.
- Υπάρχει περίπτωση να παρατηρηθεί υπερτροφία των σμηγματογόνων αδένων, κυρίως στη μύτη, είναι σπάνιο όμως και εμφανίζεται κυρίως στους άντρες, το λεγόμενο ρινόφυμα.
- Πιθανή οφθαλμική προσβολή τύπου επιπεφυκίτιδας, βλεφαρίτιδας ή κερατίτιδας.
Θεραπεία
Δεν υπάρχει θεραπεία για τη ροδόχρου νόσο. Η αντιμετώπιση εξαρτάται από το στάδιο και την ένταση της νόσου και είναι συμπτωματική και αποσκοπεί στη βελτίωση του αισθητικού αποτελέσματος.
Στα αρχικά στάδια συστήνεται η αποφυγή των ερεθιστικών παραγόντων (ζέστη, στρες, τροφές) και η χρήση αντηλιακού υψηλής προστασίας και η τοπική εφαρμογή αγγειοσυσπαστικών καλλυντικών και κρεμών.
Σε πιο προχωρημένα στάδια επιβάλλεται η χρήση τοπικών φαρμακευτικών ιδιοσκευασμάτων από τον γιατρό, που περιέχουν κυρίως αντιβιοτικά (μετρονιδαζόλη) ή αζελαικό οξύ.
Στο τελευταίο στάδιο του ρινοφύματος χρειάζεται δερματοχειρουργική παρέμβαση με καυτηριασμό των βλαβών με διαθερμία ή laser.
A. Σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες, οι τροφές που πιθανώς προκαλούν εξάρσεις στη ροδόχρου ακμή είναι οι ακόλουθες: συκώτι, γιαούρτι, κρέμα γάλακτος, τυρί (εκτός από το τυρί cottage), σοκολάτα, βανίλια, σάλτσα σόγιας, εκχύλισμα ζύμης, ξύδι, μελιτζάνα, αβοκάντο, σπανάκι, φασόλια πλατύφυλλα, μπιζέλια, εσπεριδοειδή, ντομάτες, μπανάνες, κόκκινα δαμάσκηνα, σταφίδες, σύκα, πικάντικα και καυτά φαγητά, τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε ισταμίνη. Επίσης να αποφεύγετε γενικά το αλκοόλ, ιδιαίτερα το κόκκινο κρασί, τη μπύρα, το μπέρμπον, το τζιν, τη βότκα ή σαμπάνια, τα ζεστά ροφήματα όπως σοκολάτα, καφές ή τσάι.
A. Τα συμπτώματα της ροδόχρου ακμής τείνουν να γίνονται όλο και πιο σοβαρά όταν δεν ακολουθείται η κατάλληλη θεραπεία. Από τη στιγμή που ο ασθενής εφαρμόζει τη θεραπεία του σωστά, ακολουθώντας πιστά τις οδηγίες του εξειδικευμένου δερματολόγου, είναι βέβαιο ότι η ροδόχρους ακμή θα ελέγχεται αποτελεσματικά σε μακροχρόνια βάση.